Ste si zaželeli največjo igračo avtomobilčka na svetu? No, s pomočjo kock LEGO je to celo mogoče. To sta nedavno dokazala Bugatti in LEGO s modelom chiron, ki je dejansko vozen.

Sestavljen je iz 339 različnih vrst LEGO Technic elementov ter skupno več kot milijon kosov. Sprejme lahko do dva potnika in vsebuje številne podrobnosti kot original. Vključno s sedeži, armaturno ploščo ter volanom, ki je opremljen s srebrno prevlečenim logotipom Bugatti, ki je izdelan iz kar 72 kock. Zunanjost je obložena s po meri izdelano “kožo”, ki je med seboj povezana s trikotnimi segmenti.

S težo 1,500 kg ima tudi odpirajoča vrata, delujoč zavorni pedal, 11 gumbov za upravljanje LED luči in motorjev, kopijo indikatorja prestavljanja, ročico brisalcev, merilnik hitrosti ter dvižni zadnji spojler. Seveda pa ne manjkajo niti varnostni pasovi.

Skupina šestnajstih strokovnjakov je za razvoj in sestavo potrebovala kar 13.438 delovnih ur. Samo za primerjavo – pravega chirona skupina dvajsetih strokovnjakov sestavi v samo šestih mesecih.

Igrača chirona je na pogled enaka originalu, vendar s krepko manj moči. Motor je sestavljen z več kot 6000 kosi zobnikov in osi ter 2304 LEGO Power Function motorjev. Vse to mu omogoča da proizvede 5,3 konjske moči in 92 Nm navora ter hitrost približno 20 km/h. Strokovnjake je najbolj navdušilo to, da se model med vožnjo ni razpadel, saj je v celoti zgrajen brez lepila.

Ampak kot kaže model v naravni velikosti ne bo možno kupiti, zato vsi, ki si ga želijo in nimajo na razpolago 3 milijone evrov na računu, lahko vseeno kupijo miniaturno LEGO verzijo za približno 350 evrov.

 

V spodnjem videju pa si lahko ogledate vse od začetka nastanka ideje pa do končnih testiranj.