Ste ljubitelj štirikolesnega pogona v svojem vozilu in mislite, da potreba po zimskih pnevmatik ni obvezna? Potem naj vas razočaramo.

Verjetno vsi poznamo nekoga, ki ima v svojem vozilu štirikolesni pogon in je verjetno vsaj eden izmed njih prepričan, da mu pozimi zimske pnevmatike niso ravno potrebne. Potem ga lahko razočarate, da kljub štirikolesnemu pogonu so zimske pnevmatike obvezne. YouTube kanal Tyre Reviews se je odločil s prikazom dokazati kako pomembno je kljub štirikolesnemu pogonu izbrati zimske pnevmatike. Uporabili so vozilo BMW X1 s štirikolesnim pogon ter letnimi pnevmatikami ter BMW X1 s sprednjim pogonom ter zimskimi pnevmatikami.

Testni vozili sta bili preizkušeni na Goodyearjevem testnem poligonu na severu Finske. Vozilo s sprednjim pogonom je bilo opremljeno z zimskimi pnevmatikami Goodyear UltraGrip Performance, medtem ko je vozilo s štirikolesnim pogonom uporabljalo Eagle F1 Asymmetric 3.

Za začetek naj omenimo, da letne pnevmatike vozila na snegu ne ustavljajo tako kot bi morale. V snegu pa nam je najbolj pomembno, da se pravočasno zaustavimo in s tem preprečimo nesrečo. Kot vidimo v posnetku, je vožnja po snegu kljub štirikolesnemu pogonu nekoristna in se kolesa le vrtijo v prazno.

Res je, da so ceste pozimi povečini očiščene, vendar kljub temu naletimo na plundro s katero se letne pnevmatike ne razumejo najbolje. Zato si vzemite teh nekaj minut in si oglejte posnetek. Ne le zaradi vaše lastne varnosti ampak tudi varnosti vseh ostalih udeležencev v prometu.