Umrl je Sergio Marchionne

Človek, ki je rešil Fiat ter kasneje še Chrysler tik pred propadom, je umrl zaradi zapletov pri kirurškem posegu.

66-letni predsednik Fiat Chrysler je imel prejšnji teden operacijo na svoji desni rami. Italijanski mediji so poročali, da so z operacijo začeli odstranjevati agresivno obliko raka, vendar so nastali nepotrjeni zapleti. Njegovo zdravje se je v zadnjih dneh hitro poslabšalo.

Marchionne je bil poznan pri reševanju ne enega, temveč dveh znamk, potem ko je leta 2004 prevzel vodilno mesto na Fiatu, nato pa se je med letoma 2009 in 2014 ukvarjal z združitvijo s Chryslerjem, ki je bil na finančnih kolenih. Odgovoren je bil za odpravo zastrašujočih izgub, katere je Fiat leta 2004 ocenil vsako dnevno blizu milijona funtov. Fiat je v letu 2017 skoraj podvojil svoje dobičke na približno 4 milijarde funtov.

Njegova strast, ne samo za avtomobile, temveč za oblikovanje trajnostnih poslovnih modelov, ki so ljudem omogočili delovna mesta in varnost, so mu omogočili izjemen prispevek na avtomobilski svetovni oder. Njegova izredno žalostna smrt odpira vrata gnezdu vprašanj o prihodnjih FCA načrtih – vključno s Ferrarijevim sodelovanjem v F1.

Imel je pravi značaj, in medtem ko je bil znan tudi po tem, da je zavzet, trmast in odkrit, njegov zapis dokazuje, da je človek, ki ga je treba poslušati. Zelo ga bomo pogrešali, vendar je za sabo zapusti veliko, lepo organizirano poslovanje s trdno prihodnostjo.

Na položaju ga je zamenjal Michael Manley, direktor znamke Jeep in RAM.